mariabanner

Musici

Concert 3 juni 2018:

Mark Mulder - altviool

Mark Mulder studeerde aan het conservatorium van Den Haag, de Musikhochschule für Musik und Tanz in Keulen en de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Hij speelde jarenlang in het Dudok Kwartet waarmee hij veel concerten in binnen- en buitenland gaf. Ook was hij aanvoerder in het Ricciotti Ensemble en het Magogo Kamerorkest.
Nu speelt hij voornamelijk in verschillende kamermuziekbezettingen, waaronder het Strijktrio Europa en remplaçeert hij in diverse beroepsorkesten. Mark vindt het leuk om bijzondere projecten op te zetten zoals wijnconcerten.

Marieke de Bruijn - viool

Marieke de Bruijn, geboren in Apeldoorn in 1967 begon met vioolspelen op tienjarige leeftijd. Zij studeerde aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam en behaalde daar in 1995 haar diploma cum laude. Haar leraren waren Bouw Lemkes en Peter Brunt. Gedurende twee jaar studeerde zij aan de University of Wisconsin in de Verenigde Staten bij Vartan Manoogian. Zij nam deel aan vele internationale masterclasses en festivals.
Na haar afstuderen werkte zij als freelance musicus in vele Nederlandse orkesten en ensembles waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het  Schönbergensemble. Gedurende zeven jaar speelde zij als vast lid in Amsterdam Sinfoniëtta.
Sinds 2002 is zij zich gaan specialiseren in kamermuziek en muziektheater. Zij verdiepte zich in andere muziekstijlen zoals Argentijnse Tango en Gypsy- en Jazzmuziek. Zij initieert eigen projecten, waarbij zij met haar ensembles werkt aan muziektheater, concerten voor kinderen of ouderen, en concerten waarbij samenwerking wordt gezocht met andere disciplines zoals theater, literatuur, beeldende kunst en dans.
Omdat zij het belangrijk vindt dat kinderen met live uitgevoerde muziek in aanraking komen realiseerde zij de voorstellingen “Trompet voor Olifant” naar een boek van Max Velthuijs en “Vlieg met me mee...” waarin een muzikale reis om de aarde gemaakt wordt. Zij maakte ook in samenwerking met stichting Oorkaan “Vier jaargetijden vliegen voorbij”. Het doel van deze concerten is om klassieke muziek van alle tijden en windstreken op een manier te brengen die kinderen aanspreekt. Daarbij hoort veel visueel effect, liedjes en interactie. Haar laatste project is “De Kleine Mozart” over het leven van de jonge Mozart.
Marieke de Bruijn geeft kamermuziekconcerten met haar ensemble Maria Adriana Collective, in verschillende bezettingen. Ze is concertmeester bij Het Promenadeorkest en het Nederlands Theaterorkest, en is geregeld in de studio te vinden voor het opnemen van filmmuziek en popmuziek

Jozien Jansen - cello


 Jozien Jansen haalde haar Bachelor diploma aan het Utrechts Conservatorium waar ze studeerde bij Jeroen den Herder en Elias Arizcuren. Na een jaar in Detmold te hebben gestudeerd volgde zij haar Masteropleiding bij Dmitri Ferschtman aan het Conservatorium van Amsterdam. Jozien speelde jaren in het cello octet “Conjuncto Iberico”.  Jozien verdiepte zich in de klassieke uitvoeringspraktijk aan de ‘Formation Superieure’ onder leiding van Phillipe Herreweghe. Ze speelde in het European Union Youth Orchestra, het World Peace Orchestra en het Magogo Kamerorkest. Naast het remplaceren in diverse beroepsorkesten in Nederland en het spelen in verschillende kamermuziekformaties is Jozien graag bezig op het zakelijke vlak, zij werkt onder andere als manager van het internationale ensemble WorldBrass. Jozien speelt op een cello, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 

Jonathan Waleson

Jonathan Waleson studeerde bij György Sándor en Paul Doktor aan The Juilliard School for the Performing Arts in New York.  Zowel in Europa als in Amerika werkt Waleson veelvuldig als pianist, altviolist en dirigent  met ensembles zoals Kammerorchester Basel,  Ensemble Modern, The Smithsonian Orchestra, en Orquesta Cambra de Lliure.  Recente optredens waren o.a. als pianosolist in Berg’s “Kammerkonzert” en solist en dirigent in Sjostakovitsj’ 1ste pianoconcert.  In maart 2013 dirigeerde hij het Nederlands Kamerorkest met de eerste uitvoering van de succesvolle kinderopera Help Heksen HeXen.  In december 2014 dirigeert Waleson “Born in the USA”, met muziek van Copland en Bernstein in het Muziekgebouw aan ‘t IJ,  wederom met het Nederlands Kamerorkest


Len Bielars

 

Len Bielars studeerde bij Peter Leerdam aan het Rotterdams conservatorium waar hij zijn Bachelordiploma haalde in 2011. Gedurende deze periode kreeg hij ook regelmatig les van visiting master Duncan McTier. Hij vervolgde zijn studie met een Master bij Petru Iuga aan het conservatorium in Mannheim, die hij afsloot in 2015. Len maakte meerdere malen deel uit van het Nationaal Jeugdorkest (NJO), waarvan drie projecten als aanvoerder.
Tijdens zijn studie in Duitsland werd hij aangenomen voor de ‘LUMA’ orkestacademie, waardoor hij een jaar lang ervaring op kon doen bij de Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland Pfalz en Nationaltheater Mannheim.
Het NJO en de LUMA Academie waren een goede opstap voor het remplaceren in professionele orkesten, zo wordt hij geregeld gevraagd voor het Rotterdams Philharmonisch, het Radio Filharonisch Orkest, de philharmonie zuidnederland, en Het Gelders Orkest.
Daarnaast speelt Len ook vaak in kleinere ensembles, zoals het Doelenensemble, Asko|Schönberg, re:orchestra en Kamerata Zuid.

 Concert 12 maart 2017


Stephan Kiefer

Stephan Kiefer is sinds 2004 solo-pianist bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde aan de Musikhochschule in Hannover bij Karl-Heinz Kämmerling en Roberto Szidon. Na zijn studie heeft hij verschillende beurzen ontvangen en concerteerde als jong talent in Duitsland. Hij is  momenteel internationaal werkzaam als kamermusicus, en nam met verschillende artiesten c.d.'s op bij onder andere uitgeverij Harmonia Mundi.

Concert 5 februari 2017

Marielle Ponsen, studeerde tijdens haar gymnasium opleiding aan de speciale voorbereidingsklas van Qui van Woerdekom aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij vervolgde haar studie in Den Haag bij Theodora Geraets en behaalde in 1995 haar diploma. In datzelfde jaar werd zij toegelaten tot de Ruben Academy in Tel/Aviv waar zij 2 jaar verder studeerde bij Chaim Taub. Terug in Nederland kreeg zij een baan  als plaatsvervangend aanvoerder tweede violen bij het Nederlands Ballet Orkest.

 

Kamermuziek heeft altijd een prominente rol gespeeld in de carrière van Marielle. Zo won zij o.a. met haar pianotrio (samen met Jos) een tournee naar Roemenië tijdens haar studie. Als soliste heeft zij o.a. het vioolconcert van Henriette Bosmans en het 5de vioolconcert van Mozart vertolkt. De Bilbao Philharmonia te Spanje heeft haar een jaar lang uitgenodigd om als gast concertmeester te zijn

.Op dit moment heeft Marielle een vaste aanstelling als plaatsvervangend aanvoerder tweede violen bij het Ballet Orkest. Daarnaast speelt zij bij de toporkesten van Nederland en volgt zij haar passie in de kamermuziek.

 
 

 

 

Jos Teeken studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de Franse cellist Jean Decroos. In 1994 behaalde hij daar zijn diploma uitvoerend musicus. 

Het spelen van kamermuziek, in al zijn eenvoud en puurheid, behoort volgen Jos tot de kern van het ambacht van de musicus. Kamermuziek speelt dan ook sinds het begin van zijn studie een centrale rol in zijn carrière als musicus. Samen met Marielle richtte hij tijdens zijn studie een pianotrio op waarmee hij vele concerten gaf en o.a. een tournee naar Roemenië won. Jos speelt ook in het Tritonis Trio en het Vondelkwartet.


Naast kamermusicus is Jos orkestmusicus. Hij is solocellist van Sinfonia Rotterdam, waar hij veel buitenlandse tournees mee maakt. Verder werkt hij  als freelance musicus in het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de andere Nederlandse toporkesten zoals  het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

 

Afgelopen seizoen speelde hij in Brazilië, Siberië en Colombia. In September van dit jaar speelde hij in het festival van Emmy Verhey samen met Emmy werken van Loevendie, Schubert en Dvorak. 

 

 


Jonathan Waleson studeerde bij György Sándor en Paul Doktor aan The Juilliard School for the Performing Arts in New York.  Zowel in Europa als in Amerika werkt Waleson veelvuldig als pianist, altviolist en dirigent  met ensembles zoals Kammerorchester Basel,  Ensemble Modern, The Smithsonian Orchestra, en Orquesta Cambra de Lliure.  Recente optredens waren o.a. als pianosolist in Berg’s “Kammerkonzert” en solist en dirigent in Sjostakovitsj’ 1ste pianoconcert.  In maart 2013 dirigeerde hij het Nederlands Kamerorkest met de eerste uitvoering van de succesvolle kinderopera Help Heksen HeXen.  In december 2014 dirigeert Waleson “Born in the USA”, met muziek van Copland en Bernstein in het Muziekgebouw aan ‘t IJ,  wederom met het Nederlands Kamerorkest. Concert 4 december 2016

Eilidh Martinmarijje van Stralen - sopraan
Marijje van Stralen
De Nederlandse sopraan Marijje van Stralen is succesvol in een ongekend breed repertoire: van de meeslepende opera’s van Lully en Purcell tot nieuw werk van toonaangevende componisten als Michel van der Aa, Jonathan Dove, Louis Andriessen, Richard Rijnvos en Philippe Boesmans.

Marijje was als soliste werkzaam bij vrijwel alle Nederlandse orkesten, ensembles en operagezelschappen. In de ZaterdagMatinee was Marijje van Stralen soliste in o.a. de wereldpremière van Legende van Peter-Jan Wagemans olv. Jaap van Zweden en zong zij met Frans Bruggen in de de opera Les Indes Galantes van Rameau. Andere hoogtepunten waren de opera Reigen van Boesmans met diverse uitvoeringen in Nederland en Parijs en After Life van Michel van der Aa (Melbourne festival).

Marijje was verder o.a. te horen in de titelrol van Mandolino van Ron Ford met het ensemble van het Radio Filharmonisch Orkest, bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in de rol van Frasquita (Carmen) olv. Kreizberg en bij het BBC Ulster Orchestra in Dances van Louis Andriessen. In de Amsterdamse Robeco Zomerconcerten in de opera’s van Mozart, Bastien und Bastienne (Bastienne) en Der Schauspieldirektor (Mme. Silberklang) met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Gerard Korsten en Het Gelders Orkest olv. Jan-Willem de Vriend. In 2015 zong zij met groot succes Schubertliederen met het Orchestre de Picardie olv. Arie van Beek en een grote tournee met een kinderprogramma met het Noord Nederlands Orkest.

 


Quirine van Hoek - viool

Quirine van Hoek, geboren in 1986 in Hengelo, begon op haar 6e jaar met vioollessen aan de Hengelose muziekschool bij Akke Wiersma. In 2000 werd ze toegelaten tot de ‘ Van Zweden School of Music’ in Enschede waar ze les kreeg van Ilona Sie Dhian Ho.In 2005 begon ze haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar ze studeerde bij Ilona Sie Dhian Ho en Jaring Walta.
In 2009 sloot ze haar Bachelor studie succesvol af aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam waar ze tevens barokvioollessen volgde bij Antoinette Lohmann. In juni 2011 behaalde ze aan ditzelfde conservatorium haar Master examen dat werd beoordeeld met een 10.
Masterclasses volgde ze bij o.a. Mauricio Fuks, Jaap van Zweden, Ivry Gitlis, Liviu Prunaru, Kees Hulsmann en Yayoi Toda. Ze nam deel aan verschillende concoursen waaronder de Iordens Viooldagen, het Prinses Christina Concours (1e prijs regio Oost in 2005), het Van Wely concours en het Nationaal Vioolconcours Oskar Back.
 
Quirine was gedurende 4 jaar primarius van het Graziakwartet waarmee ze in de zomer van 2009 een maand studeerde aan de Accademia Musicale Chigiana bij het Alban Berg kwartet.
Met accordeoniste Ellen Zijm vormt Quirine het bijzondere duo ‘De Thuiskomst’. Dit duo treed op in zalen als het Concertgebouw, Vredenburg en verzorgde concerten tijdens verschillende festivals. Lessen volgden ze onder andere bij Stefan Hussong in Würzburg. Hun eerste CD ‘ De Thuiskomst in the early Baroque’ met werken van Biber, Dowland en Purcell is sinds januari 2015 te koop.
 
Quirine soleerde met verschillende amateur orkesten in Nederland in o.a. concerten van Mozart, Bruch, Mendelssohn en Tschaikovsky. Orkestervaring deed ze op in o.a. het Nationaal Jeugdorkest (summeracademy 2003 en 2004) en het Atheneum Kamerorkest.
Ze remplaceerde in o.a. de Radio Kamer Filharmonie, Het Gelders Orkest, het Nederlands Symfonieorkest, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Combattimento Consort Amsterdam.
Quirine richt zich momenteel vooral op het spelen in kleinere ensembles op zowel moderne viool als barokviool. Ze is vast kernlid van het barokensemble Camerata Delft en van Combattimento, waar ze ook geregeld solistisch in te horen is.

Laura van der Stoep - altviool

Laura van der Stoep (1978) studeerde viool bij Emmy Verhey en Chris Duindam, en altviool bij Prunella Pacey aan het conservatorium van Utrecht.
In 2001 behaalde zij daar haar eerste fase viool, gevolgd door haar eerste fase altviool, met onderscheiding, in 2002.
Zij studeerde ook in de Verenigde Staten en volgde vele masterclasses.
In september 2004 werd Laura toegelaten tot de Koninklijke Concertgebouwacademie, een stageplaats in Het Koninklijk Concertgebouworkest.
 
Als solist was Laura o.a te horen in de romanze van Bruch, zijn dubbelconcert voor klarinet en altviool, (met Lars Wouters van den Oudenweijer), Mozarts Symphonia Concertante, (met violiste Cecilia Bernardini) en in het voorjaar van 2007 en 2009  gaf Laura met verschillende orkesten vertolkingen van onder meer "Trauermusik" van Hindemith, Hoffmeisters altvioolconcert, het vioolconcert van Beethoven en verschillende vioolconcerten van Vivaldi.
 
Zij was aanvoerder altviool in Het Gelders Orkest, Radio Kamerfilharmonie en momenteel werkzaam als aanvoerder altviool in het Nederlands Philharmonisch orkest.
 
Als kamermusicus was Laura jaren vast verbonden aan het Jenufa Kwartet en nu is zij vast lid van ensemble A(i)rco.
Daarnaast verleent zij haar medewerking aan talrijke kamermuziek projecten (bijvoorbeeld tijdens het Internationaal kamermuziekfestival Den Haag en Festival Classique) en cd opnamen, waaronder die van het Valerius ensemble en het Ives ensemble.


Jos Teeken - cello

Jos Teeken (1966) studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de Franse cellist Jean Decroos. In 1994 behaalde hij daar zijn diploma uitvoerend musicus. Tijdens zijn studie won hij met zijn pianotrio een tournee naar Roemenië en speelde hij in het Radio Filharmonisch Orkest.
Sinds zijn afstuderen is hij een veelgevraagde freelancer en speelt als zodanig in alle grote Nederlandse orkesten.
Gedurende twee jaar was hij solocellist bij Sinfonia Rotterdam. Jos Teeken is ook werkzaam als kamermusicus. Naast zijn eigen pianotrio Trio Van Haarlem en Het Vondelkwartet speelde hij in het kamermuziekfestival van Emmy Verhey en in diverse muziektheater producties: Natland, De Veemfabriek, Het Filiaal.
Hij speelt continuo bij de passies van Bach. Hij is veel gevraagd voor studio-opnames met artiesten als Ellen ten Damme, Douwe Bob, Theo Nijland, Tangerine, Tim Knol en voor filmmuziek. Hij toerde met diverse ensembles in Brazilië, Siberië en Colombia.